Wellness & Spa centar SokoTerme, Sokobanja. Info/Rezervacije: 018 884 856, Mob: 062 8091462, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Za sve reklamacije pozvati broj 063 600 323

Sauna

Relaksira i topi kilograme

Samo nekoliko minuta u sauni dovoljno je da vam se regeneriše koža, poboljša cirkulacija i ubrza metabolizam. Nagla izmena vrelog vazduh ai hladnog tuša aktivira endorfin, hormon koji podstiče osećaj zadovoljstvai dobrog raspoloženja. Međutim, da biste uživali u blagodetima ove čarobne drvene kućice, morate poštovati nekoliko pravila.

Iako je optimalno vreme boravka u sauni od osam do 15 minuta, prvi put ne bi trebalo ostati duže od deset.Suv vazduh i visoka temperatura od 70 do 100 stepeni, može izazvati vrtoglavicu.

 • Pre saune obavezno uradite piling tela.Osim gotovih kozmetičkih preparata, može poslužiti i mešavina 150ml meda sa kašikom kuhinjske soli. Izbegavajte osetljiva područja, grudi i vrat.
 • Pre ulaska se istuširajte i telo dobro obrišite.
 • Ne ulazite gladni, ali ni punog želuca, jer ćete tako dodatno opteretiti organizam.
 • Nakon boravka, telo rashladite mlakim tušem ili plivanjem u bazenu. Hlađenje treba da traje onoliko koliko je trajalo preznojavanje.

Blagodeti saune

Sauna kao vid rekreacije i oporavka preznojavanjem postoji  od davnina, a u savremenom svetu povezuje se sa higijenom tela i lečenjem toplotom.

Kako deluje?

Temperatura u sauni varira od 65 do 100 stepeni. Posle kraćeg vremena, telo počinje jako da se znoji. Potom se temperatura na površini kože povećava za oko sedam, a u samom telu za oko dva stepena.Ta temperatura se lako podnosi, jer je prava blagodet za zdravlje.A izbacujući  toksine preko znoja, osećamo se mnogo lakše i opuštenije. Češći boravak u sauni povoljno utiče na vitalnost i otpornost na prehlade i druge bolesti. Ona brzo i efikasno oslobađa od umora i napetosti, a posebno one koji mnogo rade, ili vežbaju, na primer, sportiste. A pospešuje i  izbacivanje viška vode iz organizma i smanjuje otoke.

Za boravak u sauni postoje i pravila, koje treba poštovati:

 • U saunu ulazite čisti i istuširani.
 • U saunu je najbolje ući samo sa peškirom koji skuplja znoj, ili u kupaćem kostimu.
 • Zadržavajte se najduže dvanaest minuta, pa napravite pauzu.
 • Posle svakog boravka u sauni obavezno se istuširajte hladnom ili mlakom vodom,  počevši od nogu i ruku, pa postepeno prelazite na gornji deo tela, i na kraju istuširajte i glavu.
 • U saunu ne unosite nakit i sat, jer se pod uticajem visoke temperature zagrevaju, tako da vas mogu opeći.
 • U sauni se nalazi peć sa vrelim kamenjem i  kanta sa vodom i kutlačom kojom možete preliti kamenje, kako bi se napravila vrela para koja pojačava znojenje.A tu su  i  termometar, svetiljka i peščani sat koji vam pokazuje optimalno vreme boravka.
 • Kao vid rekreacije možete koristiti saunu i bazen  koliko god puta želite, ali samo ako ste zdravi.Ukoliko idete i na vežbe i masažu tela, saunu ostavite za kraj, najbolje u kombinaciji sa bazenom.
 • U periodu korišćenja saune ne konzumirajte alkohol, a vodu i sokove pijte po potrebi.
 • U sauni ne čitajte novine i časopise, jer se pod uticajem visoke temperatire iz njih oslobađa olovo.  

Sauna

Terapija ribicama

Garra Rufa ribice (“Doctor Fish” piling ribicama koje ugodno utiču na zdravu i isto tako na obolelu kožu)... Za više informacija pozovite 018 884 856

Soko Terme na Facebook-uSoko Terme na Twitter-u

Login